Vending machines around the world 

Overal ter wereld kom je vending machines tegen of je nu door het winkelcentrum loopt of aan het strand zit. Vending machines zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en worden voor de meest uiteenlopende doeleinden ingezet. Iedereen is bekend met de frisdrankautomaat en de snackautomaat en steeds meer mensen hebben ook al eens verse producten gekocht bij de boerderijautomaat, maar er zijn ook zoveel bijzondere automaten te vinden over de wereld. In het rondje rond de wereld tijdens deze vakantieperiode nemen we je mee langs een twintigtal van deze bijzondere automaten, gevuld met aparte producten en veelal met een uitgesproken uitstraling. 

LEGO vending machine – Duitsland 

We starten met de LEGO vending machine in Duitsland. Een prachtige vending machine waarbij menig kind niet weg te krijgen zal zijn, want welk kind wil er nou geen LEGO kopen uit een vending machine? Eerlijk gezegd vinden we het zelf ook prachtig, zeker hoe deze is uitgevoerd in de juiste huisstijl van LEGO. Ik weet dan ook zeker dat het kind bij het team van DGA Vending weer naar boven komt bij het zien van deze automaat.

Kaviaar vending machine – Verenigde Staten

De tweede automaat uit ‘vending machine rond de wereld, is de kaviaar vending machine in de Verenigde Staten. De kaviaar in de automaat kost tussen de $5,- en $ 500,- en is te vinden in verschillende winkelcentra in de Verenigde Staten. Door de koeling in de automaten van DGA Vending blijft de kaviaar goed gekoeld. Natuurlijk zouden er ook andere vissoorten in een automaat geplaatst kunnen worden. Door de lift in deze automaat wordt ieder product opgepakt en naar beneden gebracht, hierdoor valt de kaviaar niet en ontstaan er geen beschadigingen aan de verpakking of de kaviaar.

Moët & Chandon Champagne vending machine – Engeland en Italië

Deze automaat is te vinden op meerdere plekken in de wereld waaronder Engeland, Italië en de USA en verdient daarom zeker een plekje in deze lijst,.
De Moët & Chandon automaat is echt een parel om te zien met een schitterende uitstraling helemaal in de huisstijl van het champagnemerk. In dit type automaat de Vendo Gdrink worden kleine flessen champagne geplaatst, perfect om een klein feestje te vieren of een romantisch avond te hebben. Champagne is het best op smaak tussen de 8 en 10 graden, door de in te stellen koelingen in de automaten van DGA Vending kan de champagne dus op de juiste temperatuur geserveerd worden. Bij DGA Vending vinden we altijd wel een reden om een flesje champagne te ontkurken! Heb jij ook altijd een goede reden voor een glaasje bubbels?

Havaianas vending machine – Australië

Een echte vakantie automaat is wel de Havaianas automaat die in Australië te vinden is. Het vakantiegevoel is toch het maken van heerlijke strandwandelingen met het zand en zeewater tussen je tenen om daarna op je flipflops verder over de boulevard te gaan. In Australië vind je op verschillende plekken automaten gevuld met Havaianas. Dus geen probleem als je teenslippers kapot gaan, er zijn altijd nieuwe in de buurt! Uiteraard ook in de uitgesproken huisstijl van het flipflop merk. Zo zie je dat er veel verschillende producten in de automaten passen. Teenslippers zouden ook perfect in een automaat van DGA Vending passen. Rust je deze automaat met een contactloos betaalsysteem, dan hoef je niet eens cash geld meer op zak te hebben, maar betaal je eenvoudig met je telefoon of pinpas.

Haar extensies – Verenigde Staten

In dit rondje rond de wereld, komen we wederom in de Verenigde Staten terecht en wel bij de hair extension vending machine. Je kunt het je als nuchtere Nederlander bijna niet voorstellen, maar uit een vending machine kunnen ook hair extensions verkocht worden. Deze automaat is te vinden in een overdekt winkelcentrum in Amerika. Door de grote capaciteit van automaten kunnen er veel verschillende kleuren en lengtes verkocht worden uit slechts één enkele automaat. De koeling is eenvoudig door DGA Vending uit te bouwen of uit te schakelen, want net als bij de automaat van Havaianas is een koeling bij hair extensions natuurlijk niet nodig.

Hondenvoer automaat – Turkije

De hondenvoer automaat die op verschillende plekken in Turkije te vinden is, behoort ook zeker in deze lijst thuis, want deze automaat is tweeledig. Het is geen standaard vending machine, waarbij met geld betaald moet worden, maar mensen kunnen betalen met lege PET-flesjes, waarna er wat hondenvoer uit komt speciaal voor de zwerfhonden en zwerfkatten in de regio. Zo laten mensen hun lege flesjes niet rondslingeren, maar worden ook de viervoeters geholpen. Recycling past namelijk perfect in het straatje van onze gereviseerde automaten. Deze vending machine in Turkije is niet alleen goed voor het milieu, maar is tevens maatschappelijk verantwoord.

Honden speeltjes vending machine – Verenigde Staten

Na de vorige maatschappelijk verantwoorde vending machine blijven we nog even bij onze trouwe viervoeters, want ook deze automaat is speciaal voor onze trouwe viervoeters. In deze automaat (die wederom!) in de Verenigde Staten te vinden is, zitten speeltjes voor onze huisdieren. Door de hoogte van de uitgiftebak kunnen de honden zelfs zelf hun nieuwe speeltje uit de automaat pakken. Leuk detail op de uitgiftebak staat de wag-a-meter (oftewel de kwispelmeter). Nog even en onze huisdieren weten zelf de weg te vinden naar de vending machine. Gelukkig hebben ze nog eigen bankrekening of munteenheid… of wacht wie zit er eigenlijk achter de ‘dog’ecoin…

Krab automaat – China

Azië staat voor ons bekend om zijn bijzondere vending machines en daarom mag deze krab vending machine natuurlijk niet ontbreken in deze lijst van machines in de wereld. In deze vending machine kun je levende krabben vinden. Ze worden gekoeld op vijf graden valt te lezen, waardoor de krabben nauwelijks meer bewegen. In Nederland zal je deze machine niet snel tegenkomen vanwege de dierenrechten, maar in China staan ze hier blijkbaar toch anders tegenover. Ik hoop niet dat het bakje in de uitgiftebak open valt, waardoor je vingers niet veilig zijn voor de scharen van de krab… of is het dan gewoon karma?

Biblio-mat – Canada

bron:Colin O'Connor

Voor de boekenwurmen onder ons is er ook een mooie automaat. De Biblio-mat is te vinden in Canada en deze machine wordt gevuld met tweedehands boeken. Voor $ 2,- krijg je altijd een ander boek en van te voren weet je niet welk boek het zal zijn. De eigenaar van de boekenwinkel geeft aan dat het een lucratieve business is en de automaat veel aandacht krijgt van klanten. Sommige klanten komen zelfs alleen binnen om een boek te kopen uit de automaat en vertrekken daarna weer. Super gaaf idee met een prachtige vormgeving en maatschappelijk verantwoord, want zo belanden de 'oude' boeken niet bij het afval. Mooi in lijn met onze refurbished automaten. Heb je trouwens de tekst op de automaat gelezen ‘collect all 112 million titles’? Daar kunnen wij smakelijk om lachen net al de vrouw op de foto!

Munitie vending machine - Verenigde Staten

‘Only in America’ zou je kunnen stellen bij deze bijzondere vending machine, maar toch zou je deze op meer plekken in het rondje rond de wereld tegen kunnen komen. Deze automaat gevuld met munitie vind je namelijk bij de schietbaan. Door het plaatsen van deze machine hoeft er niemand aanwezig te zijn voor de verkoop van munitie, maar kunnen instructeurs zich volledig focussen op wat er op de baan gebeurd. Verschillende automaten van DGA Vending zijn uit te rusten met een ID-scanner, waardoor minderjarigen zelf geen munitie kunnen kopen. De ID-scanner is natuurlijk voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals de verkoop van tabak of alcoholische dranken.

Zonnebrand automaat – Israël

Deze automaat mag ook zeker niet ontbreken in dit rondje rond de wereld tijdens de zomervakantie. Bij Beach Club TLV in Tel Aviv (Israël) is deze DIOR automaat te vinden. Deze automaat is gevuld met zonnebrandcrème van DIOR. In deze vending machine vind je zonnebrandcrème tot factor 50. Geen probleem dus als je de zonnebrand vergeten bent op het strand van Tel Aviv. In de automaat vind je ook waaiers voor wat extra verkoeling op het strand. Zoals te zien op de foto is deze automaat uitgerust met het contactloos betaalsysteem, waardoor betalen met pinpas of telefoon eenvoudig is. Zo heb je op het strand ook geen last van wisselgeld, wat je kwijtraakt, doordat je mee bent gaan zwemmen.

Automaat gevuld met kevers – Japan

Hoewel het op de foto lijkt te gaan om neppe neushoornkevers en Vliegend hert kevers, wordt benoemd dat het om echte beestjes gaat. In Japan schijnen deze kevers gehouden te worden als huisdier, omdat ze weinig onderhoud nodig hebben. Niet verwonderlijk dus dat deze automaat gevuld met kevers in onze lijst met bijzondere automaten staat. Wist je dat je het Vliegend Hert ook in Nederland tegen kunt komen, maar dan wel in het wild en niet aan een lijntje om uit te laten. Deze kever kan tot wel 9cm groot worden en is de grootste kever in Nederland. Vooral in Gelderland en Zuid-Limburg komen deze grote kevers voor, maar gelukkig niet in een verkoopautomaat.

Car vending machine – Verenigde Staten en Duitsland

Ongetwijfeld de grootste vending machine is de Volkswagen vending machine in Wolfsburg Duitsland en mag daarom zeker niet ontbreken in de lijst. In deze vending machine, die bestaat uit twee grote torens, worden nieuwe Volkswagens opgeslagen die door klanten afgehaald kunnen worden. Het is een zeer indrukwekkende automaat en zorgt zeker voor een grote glimlach bij degene die hun auto zo mogen ophalen. In de Verenigde Staten vind je ook een auto vending machine van Carvana, misschien iets minder groot dan die van Volkswagen, maar wel een zeer gave verkoopautomaat om te zien. Zou jij zo je nieuwe auto op willen halen of ga je toch liever naar de dealer, waar de bolide onder een deken en een bosje bloemen op je staat te wachten?

Sokken machine – Canada

De tweede bijzondere automaat uit Canada is de sokkenautomaat. Je vindt in deze automaat geen standaard witte sportsokken, maar uitgesproken voetzoekers. Altijd handig een sokkenautomaat voor de koude winterdagen in Canada. Op de automaat is te lezen ‘life is too short for boring socks’. Leuk idee voor happy socks als je het ons vraagt. Willen jouw klanten koude voeten hebben? Dan laten we de koeling aan staan, anders zetten we de koeling voor je uit! Hoewel dit een bijzondere producten zijn voor een verkoopautomaat, kunnen deze producten ook eenvoudig in een spiraalautomaat van DGA Vending geplaatst worden.

Automaat voor visaas – Verenigde Staten

Voor verschillende vakantiegangers is het ultieme vakantiegevoel met een hengel langs de waterkant zitten. Handig als er dan een automaat in de buurt is met verschillende soorten aas. Deze automaat vind je wederom aan de andere kant van de grote plas (in de Verenigde Staten). De automaat kan gevuld worden met aas dat gekoeld bewaard dient te worden door de koeling op de juiste temperatuur in te stellen. Zo kun je naar de dobber blijven kijken en heb je toch altijd aas bij de hand.

WC-papier – Japan

In (wederom) Japan vinden we de wc-papier automaat. Dit zou een welkome uitkomst zijn tijdens de hamsterperiode aan het begin van de Coronapandemie. Als je goed kijkt, zie je dat deze automaat is uitgerust met een lift. Dat is voor wc-papier eigenlijk niet nodig, want wc-papier valt niet kapot. Voor gevoelige producten zoals vlees, kaas of flessen zuivel is een productlift in de automaat wel een goede investering. Wat ik grappig vind is dat het papier verschillende kleuren heeft. Laten we hopen dat het papier niet afgeeft bij het vegen…

Zapangi – Zuid-Korea

Misschien hoort deze niet helemaal thuis in het rijtje, want hoewel Zapangi wel vending machine betekent in het Koreaans is het eigenlijk geen vending machine. Achter deze roze deur vind je een café in het Zuid-Koreaanse Seoul. Zoek dit café vooral eens op als je in Zuid-Korea komt of zoek het eens op via Google, want wat er zich achter de deur bevindt is echt de moeite waard om te zien. Wellicht ook een mooi idee om de voordeur van DGA Vending te vervangen voor een vending machine deur. 

Gold to Go – Dubai

De meest waardevolle automaat per vierkante meter vind je in Dubai. In deze automaat zitten verschillende formaten goud en gouden sieraden. Wil je in het bezit komen van een goudklompje dan kun je dit eenvoudig bij deze gold ATM bestellen, zorg wel dat je bankrekening toereikend is.

FEBO – Nederland

Natuurlijk mag onze eigen FEBO niet ontbreken in deze lijst. In Nederland behoren de FEBO automaten bijna tot cultureel erfgoed, maar de rest van de wereld kijkt toch raar op van deze automatiek met gefrituurde snacks. Vandaar dat deze echte Nederlandse automaten niet mogen ontbreken in de lijst van bijzondere automaten. Is het al vrijdagmiddag? Ik heb zin gekregen in een heerlijke kroket en frikandel (ook zo lekker Nederlands). 

Kylie Cosmetics – Verenigde Staten

De laatste in dit lijstje is niet zozeer een automaat op zich, maar zij heeft wel veel affiniteit met bijzondere vending machines. Niemand minder dan de koningin van Instagram Kylie Jenner zou namelijk ook de koningin van vending machines genoemd kunnen worden, want zij heeft al verschillende automaten met haar Kylie Cosmetics lijn in de Verenigde Staten staan. Ze heeft naar het luidt een Moët & Chandon champagneautomaat op haar kantoor staan met daarnaast een Skittles vending machine. Ook heeft ze een samenwerking gedaan met Adidas voor de Falcon schoen, die ook weer te vinden zijn in een vending machine. Mocht ze nog op zoek zijn naar een automaat, dan kan ze altijd contact met ons opnemen! Bij DGA Vending weten we haar uiteraard goed te helpen.

Ben je zelf op zoek naar een verkoopautomaat al dan niet met bijzondere producten, dan helpen we je bij DGA Vending graag verder. De meeste vending machines uit deze lijst zouden wij kunnen leveren.