Een automatenshop is de ideale oplossing voor het personeelstekort

Een automatenshop als ideale oplossing voor het personeelstekort? Kan een vending kiosk daadwerkelijk het verschil maken? Wij denken van wel. Lees hieronder meer. 

Onderwerpen in dit artikel: 

Waarom het personeelstekort op te lossen is met een automatenkiosk

Een winkel die volledig is ingericht met vending machines zorgt ervoor dat er geen personeel meer nodig is. Zo kan je toch een winkel openen zonder de problemen van het regelen van personeel te ervaren. Dit creëert een mogelijkheid om ook in tijden van personeelstekort een onderneming te starten. Dat dit kan heeft een van onze klanten, de automatenshop Gate 24/7 op Schiphol Airport bewezen. 

gate 24/7 schiphol

Zij hebben in samenwerking met meerdere ondernemingen, zoals Etos, Albert Heijn en CAPI de automatenshop gestart. Schiphol is momenteel nog een van de weinige automatenkiosks in Nederland, maar in Duitsland is dit concept al breder bekend. Een aanvraag bij DGA Vending voor een automatenwinkel is geen uitzondering meer. Wij krijgen wekelijks aanvragen voor een groot aantal verkoopautomaten, om een winkel zonder personeel mee in te richten. Dit zien wij als grote vending trend van 2022 en 2023. 

Een automatenshop: een grote kans in een onzekere tijd

Een goed op elkaar afgestemde automatenkiosk kan de behoefte vervullen van consumenten die normaliter naar een winkel mét personeel zouden gaan. Dit is ook direct de belangrijkste vraag: Past het assortiment van de shop bij de wensen van de consument?

De verkoopwens van de consument

Als dit het geval is, dan is de kans op een succesvolle winkel zonder personeel groot. Doe dus voordat je een automatenshop start, goed onderzoek naar de behoefte van de consumenten in de omgeving van jouw beoogde winkel. Is dit goed onderzocht? Dan kan de winkel ervoor zorgen dat er een succesvolle verkoop kan gegenereerd kan worden, zonder personeelskosten. Naast het feit dat het personeelskosten drukt, biedt dit ook kansen om het geld ergens anders in te investeren.

Het voordeel van een verkoopautomaat

Het voordeel van automaten is dat ze zich na verloop van tijd terugverdienen. Dit zien sommige gebruikers als een passieve inkomstenbron. Wij zien een vending machine, of in dit geval een automatenshop, niet per definitie als een passieve inkomstenbron. Natuurlijk, de personeelskosten worden tot een minimum gereduceerd, maar dat betekent niet dat er helemaal geen tijd in een vending machine gestoken hoeft te worden. De automaat moet natuurlijk wel bijgevuld blijven. Verder genereert hij zelf de inkomsten zonder dat hier verder personeel aan te pas hoeft te komen. Oftewel: geen personeel en toch een winkel met inkomsten. Dit stuk werd ook duidelijk benadrukt door de familie Eiche, een van onze vaste klanten, in hun klantenverhaal

frisdrankautomaat

Wat kan je allemaal verkopen in een kiosk met vending machines?

De mogelijkheden van een vending machine, nieuw of gereviseerd,  zijn groter dan de meeste mensen denken. Het assortiment is per type automaat verschillend en naar eigen wens in te delen. Lijkt het je interessant om zelf eens de automaten te komen bekijken? Klik dan hier.

Een spiraalautomaat

In een spiraalautomaat, ook bekend als de snackautomaat is het mogelijk om frisdrank, snacks, non-food artikelen (zoals magazines of elektronica) en vlees te verkopen. Dit is het type vending machine dat je vaker tegenkomt op scholen en trein stations. 

Een trommelautomaat

In een trommelautomaat (of versautomaat) verkoopt men idealiter verse producten, zoals aardappels, asperges, aardbeien, eieren of brood. Ook andere producten, zoals bloembollen, zijn in een trommelautomaat uitstekend te verkopen. 

Een diepvriesautomaat

Wil je bevroren producten verkopen in de automatenshop? Dan is een diepvriesautomaat interessant om aan te schaffen. Deze automaat werkt met een grijparm die de producten uit een vrieskist pakt en in de uitgiftebak plaatst. 

Een koffieautomaat

De beleving van de automatenshop verhogen? Dan is het plaatsen van een koffieautomaat een mooie toevoeging. Tijdens het rondje winkelen in de automatenkiosk komt een kopje koffie namelijk altijd op het juiste moment. DGA Vending verkoopt verschillende modellen koffieautomaten, van kleine table-top koffieautomaten tot een grote vrijstaande koffieautomaat. 

Bespaar naast personeelskosten ook kosten op de automaten: Koppel de automaten

Het is mogelijk om verkoopautomaten te koppelen. Dit zorgt ervoor dat deze gekoppelde automaten samen één besturingssysteem en betalingssysteem hebben. Op deze manier bespaar je dus én op de personeelskosten, én op de kosten per automaat. Door vooraf op de automaat te besparen verkort je de terugverdientijd per automaat in de automatenkiosk.

Is een automatenshop voor alle branches geschikt? 

Een automatenshop kan voor eigenaren een oplossing bieden tegen het personeelstekort. Echter zijn er ook genoeg branches waar dit gewoon (nog) geen goede optie is. De hospitality branche draait bijvoorbeeld volledig om intermenselijk contact en dit geldt voor meerdere branches zo. Stel je eens voor, een gezellig café in een oude binnenstad zonder personeel dat je kan adviseren. Dat zou niet werken. Dus op de vraag of een automatenkiosk voor alle branches geschikt zou zijn, kunnen we een makkelijk antwoord geven: Nee.

Een automatenkiosk als ondersteuning van een winkel 

Tot op dit moment in deze blog is de scheidlijn tussen een winkel mét en zonder personeel erg hard. Het is natuurlijk óók mogelijk om een deel van een winkel in te richten als automatenshop. Zo kan bijvoorbeeld een supermarkt de keuze maken om een non-food sectie volledig als automatenkiosk in te richten, om het zo wel mogelijk te maken zonder personeel. Op deze manier verander je niet het gehele winkelconcept, maar draagt een automatenshop wél bij aan de keuzemogelijkheden van een eigenaar van een winkel. 

DGA Vending Automatenshoppakketten

Wij bieden verschillende basispakketten voor automatenshops aan. In verband het verbod op ID-controle in Nederland, is er een aparte brochure degene die geïnteresseerd zijn in een automatenshop in Nederland en ook voor België. Deze zijn hieronder te vinden; 

Geïnteresseerd in een automaat of advies nodig? 

Ben je geïnteresseerd in een automatenshop of verkoopautomaat, maar heb je nog wat advies nodig? Neem dan contact met ons op. We geven je graag advies over welke automaat het beste bij jouw verkoopwens past. Wil je liever de automaten zelf bekijken? Dit kan bij ons in onze Experience Center! Maak hier een afspraak voor een bezichtiging bij ons op locatie. 

Boek een bezichtiging  
showroom automatenshop

Gerelateerde Automaten