Veelgestelde vragen over verkoopautomaten 

Wij hebben hier een de antwoorden en veelgestelde vragen over verkoopautomaten, DGA Vending en onze service onder elkaar gezet. Klik op de vraag om naar het antwoord te gaan. Antwoord op een andere vraag nodig? Bel ons gerust! 

Vragen en regels over verkoopautomaten

Vragen over DGA Vending

Vragen over onze supportafdeling

Vragen over regels en verkoopautomaten 

Wat is het verschil tussen een vending machine en verkoopautomaat?

Er is geen verschil tussen het begrip vending machine en verkoopautomaat. Wél is niet elke verkoopautomaat of vending machine per definitie een automaat die producten verkoopt. Dit hangt af van de inzet hiervan. Als men hem inzet als automaat om gratis producten uit te halen, bijvoorbeeld een snackautomaat met gratis snacks voor personeel, verkoopt hij dus in feite niets maar is het wél een verkoopautomaat. DGA Vending gebruikt zowel de definities 'verkoopautomaat', 'vending machine' als 'automaat'. 

Welke automaat past het beste bij het product dat ik wil verkopen?

DGA Vending biedt vier typen automaten aan: Spiraalautomaten, trommelautomaten, diepvriesautomaten en frisdrankautomaten. Spiraalautomaten zijn erg geschikt voor de verkoop van onder andere frisdrank, snoep, snacks, melk en non-food producten. Trommelautomaten zijn uiterst geschikt voor versproducten zoals: eieren, kaas, brood, aardbeien, kersen, appels, aardappelen, groente en fruit. Diepvriesautomaten zijn geschikt om bevroren producten in te verkopen en in frisdrankautomaten kunnen frisdrank of flesjes alcoholhoudende dranken in combinatie met een ID-scanner verkocht worden. Wilt u advies over welke automaat voor u geschikt is? Stel uw vraag gerust via ons contactformulier of lees onze blog over alle verschillende vending machines.

productlift g drink

Hoe bepaal ik de indeling van mijn automaat?

De indeling van jouw verkoopautomaat is een van de belangrijkste onderwerpen. Dit bepaalt waar jij jouw producten toon aan je klanten in de automaat. DGA Vending biedt jou hier extra hulp bij, dit doen wij door onze configuratie op maat. Hierbij wordt de automaat volledig op maat voor u ingericht en volledig geconfigureerd door onze technische experts in onze werkplaats. Hierdoor wordt de automaat startklaar bij u afgeleverd, precies zoals u dat wenst. Kies voor de ultieme gebruikservaring met onze op maat geconfigureerde automaat. Voor een meerprijs van 290 euro zorgen onze technisch specialisten ervoor dat de automaat perfect voor jouw verkoopdoeleinden ingesteld wordt.

We bieden je zonder meerprijs ook een standaardindeling aan. De standaardindeling is ideaal voor een gevarieerd productaanbod van snacks en drankjes. De automaat beschikt hier over 6 schappen, deze zijn als volgt ingedeeld van boven naar beneden:

  • Bovenste schap (Vendo Spiraalmaat 8 / Necta Spiraalmaat 8 / Sielaff maat 7 en 8): Geschikt zijn voor producten ter grootte van een kleine zak chips
  • Schap 2 (Vendo Spiraalmaat 14 / Necta Spiraalmaat 15 / Sielaff maat 14 en 17): Geschikt voor snoeprepen zoals Mars en Snickers
  • Schap 3 (Vendo Spiraalmaat 12 / Necta Spiraalmaat 13 /  Sielaff maat 12): Geschikt voor iets smallere producten dan Mars en Snickers, zoals verpakte Vapes
  • Schap 4 (Vendo Spiraalmaat 7 / Necta Spiraalmaat 7 / Sielaff maat 6): Geschikt voor Sleek cans (smalle blikjes) van 25cl
  • Schap 5 en 6 (Vendo Spiraalmaat 5 / Necta Spiraalmaat / Sielaff maat 5 ) : Geschikt voor kleine PET-flesjes van 50cl

Let wel even op! Het komt voor dat bepaalde producten een afwijkende breedte/hoogte hebben dan wij gewend zijn. Een voorbeeld hiervan is Prime frisdranken. Deze zijn breder dan de reguliere drankjes met deze capaciteit. Ben je van plan om producten met een afwijkende grootte te verkopen? Vraag onze verkoopmedewerkers dan om advies, zo voorkom je problemen achteraf!

Hier is de (Vendo) indeling in een afbeelding weergegeven:

Hoeveel kost een vending machine?

De aanschafprijs verschilt enorm per type automaat. Hierom hebben we een aparte blog geschreven die de prijs per soort automaat uitlegt. Hierin wordt ook het verschil en de reden van het prijsverschil duidelijk verteld. 

Kan een vending machine buiten staan?

Een automaat kan in veel gevallen buiten staan. Het belangrijkste is, dat de automaat beschut staat als het geen ‘outdoor-automaat’ is. Hiermee bedoelen we dat hij ten alle tijden onder een dak moet staan, beschut van regen, wind en erg lage temperaturen.

Een outdoor verkoopautomaat is er namelijk op gebouwd om buiten te kunnen staan. Het buiten plaatsen van zo een automaat is mogelijk dankzij de weer-en waterbestendigheid. Dit houdt in dat er een extra dak op zit, een dubbele ruit met verwarming tegen condensatie, outdoor temperatuurcontrole en een koelsysteem met anti-vriesfunctie. Ze zijn door de magnetische stroomonderbreker, slotbeveiliging, anti-vandalisme geldinworp, toetsenbord en teruggave en de extra beveiliging van het glas vandalismebestendig.

De betaalmogelijkheden op een outdoor vending machine zijn waterdicht en daarom ook berekend op een outdoor-bestaan.

Waar mag ik een verkoopautomaat plaatsen?

Deze vraag delen we op in twee sub-vragen: op het eigen erf en buiten het eigen erf.

Mag ik een verkoopautomaat buiten mijn eigen erf plaatsen?

Uit onze ervaring is gebleken dat de regelgeving over het plaatsen van vending automaten per gemeente verschilt. De ene gemeente is wat strenger dan de andere als het gaat over het plaatsen van een verkoopautomaat buiten een eigen erf. Wel moet overal een vergunning aangevraagd worden als er buiten eigen erf een verkoopautomaat geplaatst wordt.

Mag ik een verkoopautomaat op mijn eigen erf plaatsen?

Op een eigen erf is het vaak wél mogelijk om de automaat te plaatsen. Dit wordt met name veel gedaan door boeren, die als extra inkomsten hun landbouwproducten en zuivelproducten verkopen in bijvoorbeeld een melk- of eierautomaat. Het gaat helaas niet voor 100% van de gevallen op. Informeer voordat u een automaat aanschaft even bij de gemeente of waar u hem wilt plaatsen daadwerkelijk mag.

Hoe zet ik de automaat op de gewenste plek?

Voordat u de verkoopautomaat aanschaft is het belangrijk dat u checkt of de automaat past en of hij de standplaats kan bereiken. Past hij volgens de afmetingen bijvoorbeeld wel op de gewenste plaats, maar moet hij eerst door een smalle doorgang waar hij níet doorheen past? Dan gaat hij dus ook nooit op de gewenste plaats aankomen. Twijfelt u of de automaat op een legale plek staat? Informeer dan even bij uw gemeente of u hier een speciale vergunning voor nodig heeft.

Daarnaast levert onze bezorgservice de automaat tot aan de deur. Dit houdt in dat als de automaat een verdieping omhoog geplaatst moet worden, dit u zelf moet regelen. Wij adviseren hiervoor een verhuisbedrijf in te schakelen. De automaten wegen namelijk allemaal meer dan 180 kilogram (met als uitzondering de tabletop automaat: de Vendo Mini). Het verplaatsen van een van onze automaten gaat eenvoudig met een pompwagen. Zorg voordat de automaat geleverd wordt dus dat u een pompwagen in huis hebt. 

DGA Vending kan de automaten aan de grond bevestigen de extra service bij automaten die buiten geplaatst worden. Dit wordt gedaan tegen diefstal.

Wat is het stroomverbruik van een vending machine? 

Het stroomverbruik is verschillend per verkoopautomaat. Het verbruik is gemiddeld vergelijkbaar is met dat van een koelkast. Dit kan natuurlijk verschillen per verkoopautomaat en per instellingen. Wanneer de automaat gebruikt wordt voor frisdranken en snacks, raden wij een temperatuur van 7 of 8 graden aan. In dit geval zal het stroomverbruik veel lager uitvallen dan bij een temperatuur van 2 graden voor bijvoorbeeld de verkoop van vlees. En een nieuwe automaat is doorgaans zuiniger dan een refurbished automaat. Ook maakt de omgevingstemperatuur een verschil. In een warme ruimte verbruikt de automaat bijvoorbeeld meer dan in een koele ruimte.

Wat is de levensduur van een vending machine?

De levensduur van een gereviseerde (refurbished) automaat ligt gemiddeld tussen de vijf en tien jaar. Het gaat hier wel om een gebruikte automaat, dus de kans dat er tussentijds onverhoopt technische problemen optreden is aanwezig. Om hierbij te helpen hebben wij ook een technische supportafdeling.

Nieuwe verkoopautomaten gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. In dit geval is de kans op technische problemen aanzienlijk kleiner, de automaat komt namelijk direct uit de fabriek en beschikt over de nieuwste techniek.

Is een ID-scanner verplicht op een vending machine?

Dankzij de ID-scanner kunt u ook producten verkopen die bestemd zijn voor kopers die 18 jaar of ouder zijn. Zij halen hun ID kaart langs de scanner en als ze de benodigde leeftijd hebben, is het mogelijk om een aankoop te doen. In het geval van verkoop van deze producten, is een ID scanner verplicht. Verkoopt u geen producten met een vastgestelde leeftijdsgrens? Dan heeft u geen ID-scanner nodig. Let op: in Nederland is het niet toegestaan alcoholhoudende spullen via een onbemande vending machine te verkopen. 

Mag ik alcohol of tabak verkopen in een verkoopautomaat in België? 

Ja. In België is het mogelijk om bier, wijn of andere alcoholhoudende spullen in vending machines verkopen. Volgens het VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en drugs, is het per wet toegestaan (zie eindnoot 19) om alcohol via een vending machine te verkopen, mits er een werkende ID-scanner op is geplaatst. Let wel even op dat u de juiste leeftijdsgrens hanteert per product, dit vindt u ook terug in het artikel over de alcoholwetgeving in België van het VAD. Het is mogelijk om op veel van onze frisdrankautomaten is een ID-scanner te laten monteren. Op al onze Vendo G Drink modellen is dit zeker mogelijk. 

Veelgestelde vragen over DGA Vending 

Hoe lang is de leveringstijd van een van de vending machines van DGA Vending?

De leveringstijd bedraagt normaliter tussen de 3 en 5 weken. Dit kan af-en toenemen door factoren waar wij als bedrijf geen invloed op hebben zoals tekorten en overschot van grondstoffen en onderdelen en beleid van onze partners. Mocht dit het geval zijn dan communiceren wij hier zo snel mogelijk met u over. 

Betaal ik leveringskosten/bezorgkosten?

Ja, wij laten de automaten ophalen met een bezorgservice met een vrachtwagen die professional is in het leveren van zware en grote goederen. Deze kosten bedragen in Nederland 120 euro, in België 250 euro en in Duitsland 270 euro.

vendo bs8 inside

Waar vind ik de specificaties van een verkoopautomaat?

De uitgebreide uitleg en specificaties van de vending machine vindt u op de product-pagina van de desbetreffende vending machine. Klik op de machine die u aanspreekt en scroll naar beneden, daar vindt u een menu waarin ‘specificaties’ staat. Ga naar ‘koop uw vending machine’ om alle verkoopautomaten te bekijken.

Waar kan ik de productinformatie van een verkoopautomaat vinden?

Dit vindt u op de pagina van de automaat zelf. Als u op de verkoopautomaat klikt die u aanspreekt, ziet u lager op de pagina ‘productinformatie’ staan.

Wat zijn refurbished verkoopautomaten?

Refurbished is de Engelse bewoording voor ‘gereviseerd’. Dit betekent dat het gaat om een reeds gebruikt product, dat volledig vernieuwd, getest en opgeknapt is. Alle kwetsuren komen tevoorschijn in onze tests waaraan de automaten onderworpen worden. Zo zorgt DGA Vending ervoor dat de automaten weer in tiptop conditie zijn. De automaten blijven wel ‘gebruikt’, maar zijn dus in erg goede staat. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de producten voor een lagere prijs aangeboden kunnen worden waardoor het aanschaffen van vending machines voor een breder publiek mogelijk wordt. DGA Vending is gespecialiseerd in het reviseren van verkoopautomaten, hierom geven we ook drie maanden garantie bij de bij de aankoop van een van onze refurbished verkoopmachines. Refurbished is echt iets anders dan tweedehands. het verschil tussen deze twee begrippen hebben we in een speciaal artikel uitgelegd.

Kan ik een vending machine huren?

Het huren van een verkoopautomaat is in principe niet mogelijk bij DGA Vending.  Het huren van een vending machine is in de gehele branche niet gebruikelijk bij de grotere aanbieders. Dit brengt namelijk voor zowel ons als bedrijf, als voor de huurder, grote risico's en kosten met zich mee. De afschrijvingskosten van de extra opties (zoals een muntsysteem of pinsysteem) zijn hier een perfect voorbeeld van; deze zijn erg hoog. Dit maakt het dus ook ingewikkeld om de automaat tegen een enigszins prettige prijs te verhuren, voor ons als aanbieder. We komen vaak de situatie tegen dat iemand een automaat wil aanschaffen, maar onzeker is of de automaat zichzelf gaat terugverdienen. Hierdoor wordt snel gedacht aan een huurovereenkomst, omdat het risico voor deze aanbieder laag is, zo denkt men. Dit is echter niet het geval, want: om eerdergenoemde redenen ligt een eventuele huurprijs al snel net zo hoog als een directe aanschaf. Een alternatief voor het huren van een vending machine, is dus  de leasing of zelfs een directe aanschaf. 

Kan ik meerdere vending machines in één keer kopen?

Ja, dit kan zeker. Grote oplage automaten aanschaffen is mogelijk bij DGA-Vending. Neem hiervoor contact met ons op en geef uw aankoopwens aan. Het gebeurt vaker dat iemand meerdere automaten in één keer wilt aanschaffen, soms zelfs voor een automatenwinkel. Een voorbeeld hiervan is Gate 24/7 op Schiphol Airport, waar DGA Vending 9 automaten geleverd heeft of Karls Erdbeerhof in Duitsland.

karls erlebnisdorf

Welke betaalsystemen voor vending machines zijn er mogelijk om bij DGA Vending aan te schaffen?

U kunt contactloze betaalsystemen op de automaat laten plaatsen. Hieruit is kunt u kiezen tussen Nayax, Payter, OTI en Valina. Ieder heeft zijn eigen voor-en nadelen, bekijk op de productpagina welke u het meest geschikt lijkt. Extra advies of informatie gewenst? Neem contact met ons op!

U kunt een biljetlezer op de automaat plaatsen. Dit zorgt ervoor dat uw klanten met briefgeld kunnen betalen.

U kunt voor een muntgeldsysteem kiezen. Op deze manier maakt u het mogelijk dat uw klanten met muntgeld kunnen betalen. DGA Vending verkoopt twee soorten muntsystemen: Nieuwe muntgeldsystemen en refurbished muntgeldsystemen.

Kan ik een verkoopautomaat leasen bij DGA Vending?

Het leasen van vending machines is bij DGA Vending mogelijk. Let alleen wel op; het leasen van verkoopautomaten is enkel mogelijk in het geval van nieuwe vending machines. Lees meer over het leasen en de mogelijke automaten op deze pagina

Biedt DGA Vending garantie op verkoopautomaten?

Ja! Wij bieden op refurbished automaten 3 maanden volledige garantie (uren, voorrijkosten en onderdelen) vanaf de afleverdatum. Bij een nieuwe vending machine geldt 3 maanden volledige garantie (uren, voorrijkosten en onderdelen) en 1 jaar garantie op onderdelen (vanaf afleverdatum). Het plaatsen door van een indoor automaat in een buitenomgeving zonder afdoende beschutting tegen regen, wind en sterk wisselende temperaturen zorgt ervoor dat de garantie vervalt. Voor meer informatie over garantie verwijzen wij naar artikel 8 in onze Algemene Voorwaarden.

Wat is een Full Vending Service?

De Full Vending Service is een service die DGA Vending verleent aan voornamelijk grotere organisaties. DGA Vending plaatst een gratis snoepautomaat, frisdrankautomaat en/of combi-automaat en belooft dat u geen omkijken hebt naar de automaat. We zorgen ervoor dat collega’s altijd de beschikking hebben over een lekkere snack, gezond tussendoortje en een verfrissend drankje. Alle kosten, het onderhoud, de risico’s, het bijvullen en de schoonmaak zijn bij deze Full Vending Service inbegrepen. De inkomsten uit deze automaat gaan dan wel naar DGA Vending. Het gaat dus om de service voor personeel, collega’s en anderen die met het bedrijf te maken hebben. Het ontlast uw bedrijf en de catering van uw bedrijf. Uw heeft hier dus geen omkijken meer naar.

Veelgestelde vragen over onze support

Wat als mijn automaat kapot gaat?

Wij verlenen onze service voornamelijk telefonisch. Wij hebben een telefonische supportafdeling die tijdens kantooruren altijd te bereiken is. Zo kunnen wij klanten door heel Europa bedienen. Onderdelen kunnen bij ons altijd nabesteld worden en vaak zelf ingebouwd worden. Als hierover vragen zijn, dan kunnen wij video's maken of telefonisch een uitleg geven; eventueel door middel van een video-call. Mocht het nu toch zo zijn dat de automaat niet via deze manier gemaakt kan worden, dan hebben wij de beschikking over monteurs die de automaat op locatie kunnen maken óf we laten de automaat ophalen en inspecteren hem in onze werkplaats. 

Mijn verkoopautomaat heeft een storing, wat nu?

Heeft de automaat waar u uw goederen in wilt verkopen onverhoopte een storing? Neem dan contact op met onze support. Zij hebben jarenlange ervaring in het oplossen van problemen met vending machines. 

Er is nog iets niet helemaal duidelijk over mijn geleverde automaat, wat nu?

Bij de levering van uw automaat heeft u als het goed is een Quickstart-guide gekregen. Lees deze eerst even door, wellicht staat het antwoord op uw vraag hier al in. Hierin staan de meest voorkomende problemen die snel op te lossen zijn. U kunt uw vraag ook aan onze supportafdeling stellen. Zij helpen u graag verder met uw vraag!

Hoe bepaal ik de indeling van een verkoopautomaat?

De indeling van de automaat bepaalt u samen met onze collega die hierin gespecialiseerd is. Hij adviseert op basis van expertise wat de beste volgorde van producten is en hij test ook of de producten die gepland zijn te verkopen daadwerkelijk in de gewenste automaat passen. Op die manier worden van tevoren de mogelijkheden en beperkingen van de verkoop per product in kaart gebracht. Bij speciale wensen kunnen wij aan de hand van voorbeeldproducten alle mogelijkheden samen bespreken. Zo willen we alles zo goed mogelijk naar wens voor u klaar maken.

Kan de indeling van mijn vending machine later nog gewijzigd worden?

Na verloop van tijd wordt vaak duidelijk welke producten het best lopen, hierdoor kan het voorkomen dat later het assortiment gewijzigd moet worden. Dit is mogelijk.

Er kunnen voor spiraalautomaten achteraf altijd spiralen nabesteld worden. De oude spiralen kunnen heel gemakkelijk uit de schappen worden geklikt en vervangen worden voor spiralen met een andere maat.

Bij trommelautomaten worden er tussenschotjes meegeleverd om de vakken kleiner te maken. Als er toch grotere producten verkocht moeten worden, dan kunnen de tussenschotjes weer weggehaald worden.

Ook bij de diepvriesautomaat kan achteraf het assortiment aangepast worden. Wij kunnen de onderdelen hiervoor opsturen en uitleg geven zodat u dit zelf kunt doen. We adviseren echter wel om een monteur langs te laten komen als dit een ingewikkeldere handeling is.