Wat moet ik weten voordat ik een vending machine koop?

Wil je een goed verkopende automaat waaraan je zo min mogelijk zorgen hebt? Dan adviseren we je om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Achter elke goed verkopende automaat zit namelijk een goed plan. In dit artikel lees je hoe je je zo goed mogelijk voorbereid om uiteindelijk het perfecte verkoopkanon (of verkoopkanonnen) aan te schaffen dat voor jou het werk doet. We geven antwoord op de vraag 'wat moet ik weten voordat ik een vending machine koop?'

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

Welke producten ga ik verkopen in mijn automaat?

Weten wat het assortiment van jouw automaat wordt is erg belangrijk. Echter is dit punt bij veel klanten nog niet helemaal duidelijk. Wij adviseren om het assortiment wél volledig uit te werken. Mocht dit namelijk niet uitgewerkt zijn, dan wordt het voor ons erg lastig om de automaat voor je in te stellen (wat wij altijd als gratis service aanbieden). In het geval van een spiraalautomaat heeft iedere productsoort namelijk specifieke bijpassende spiralen, waardoor het bij een onvolledig bekend assortiment erg moeilijk wordt om het perfect in te kunnen delen voor je. En mocht je boerderijproducten willen verkopen, dan kom je bij een boerderijautomaat uit, in plaats van een spiraalautomaat. 

frisdrankautomaat

Naast het technische aspect, is het voor jou als verkoper ook goed om te weten wat het assortiment is, om een voorraad te kunnen voorbereiden. Op basis van deze kosten voor de inkoop van producten kun je de prijs per product bepalen. Als dit duidelijk is, kan je met deze gegevens een inschatting maken van wat de producten uit de automaat moeten gaan opleveren om rendabel te zijn.

Is er al een standplaats voor de vending machine geregeld?

Voordat je de automaat aanschaft, is het erg belangrijk dat er een beschikbare locatie hebt om ze te kunnen plaatsen. Dit kan een binnen- of buiten locatie zijn, voor één automaat of een hele automatenshop. Uit onze ervaring blijkt dat dit een van de punten is die het meest vergeten wordt.

Zijn er vergunningen nodig om de vending machine(s) op te stellen?

Vergunningen voor de standplaats van de automaten

In veel gevallen is het mogelijk om zonder vergunning een vending machine op te stellen. Zo is het bijvoorbeeld in bijna alle gevallen niet nodig om een vergunning aan te vragen als de automaat op eigen erf geplaatst wordt. Dit is alleen niet altijd zo. Wil je hem buiten je eigen erf plaatsen, dan is een vergunning vaak wél nodig. Helemaal in het geval van het starten van een automatenshop is het verstading om dit bij de gemeente waar je de automaat of automatenshop op wilt plaatsen. Daarnaast is het mogelijk dat, in het geval van een automatenshop, hij volgens richtlijnen van de gemeente niet 24/7 geopend mag zijn. Ook hiervoor geldt dat we adviseren om hiervoor informatie op te vragen bij de desbetreffende gemeente.

Vergunningen over verkoop van tabak, alcohol en andere producten met leeftijdsbeperkingen in automaten

Het is in Nederland niet legaal om ID-scanners op de automaat te plaatsen en dus ook niet om alcohol, tabak of andere producten met leeftijdsbeperkingen te verkopen in een vending machine. In België en Duitsland zijn de regels soepeler. In deze landen mag dit nog wel en is het ook mogelijk om bijvoorbeeld bier, wijn en vaporizers te verkopen. Deze regels kunnen per provincie of gemeente verschillen, wij adviseren hierom ook in België en Duitsland bij de desbetreffende gemeente te informeren wat de lokale regels zijn.

gewrapte Myjewellery automaat

Wil je de automaat ook als promotie gebruiken?

Het is mogelijk om naast het verkopen van producten, de automaat in te zetten voor promotionele doeleinden. Een groot deel van onze klanten kiest ervoor om dit te doen door middel van het wrappen van de automaat. Dankzij het wrappen van de vending machine, maak je van een normale verkoopautomaat een echte eyecatcher voor jouw bedrijf. Hij valt meer op en in veel gevallen zorgt een beter opvallende automaat ook zelfs voor betere verkoopcijfers.

Welke automaten passen het beste bij mijn verkoopwens?

Er is een groot verschil in soorten automaten. Wil je verse producten in een vending machine verkopen? Dan is een carrouselautomaat een goede keuze. Een Crane Shopper 2 of een Necta Festival zijn hier mooie voorbeelden van.

Wil je snacks, frisdrank of non-food producten verkopen? Dan is een spiraalautomaat het beste alternatief. Omdat de spiralen verschillende grootte en afstanden hebben, is dit soort automaat geschikt om veel verschillende soorten producten te verkopen. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel producten je wilt verkopen, omdat de groottes van de automaten verschillen. Ze verschillen in hoeveelheid spiralen per rij. Dit gaat van zes rijen tot twaalf rijen breed. De Vendo BS8 is een van onze best verkopende spiraalautomaten.

Bevroren producten kunnen ook in een vending machine verkocht worden. Dit is bij DGA Vending middels een Divi vriesautomaat mogelijk.

Naast bevroren producten, kunnen er warme dranken verkocht worden in vending machines. Dit kan in onze koffieautomaten. Deze koffieautomaten kunnen in het geval van een automatenshop ook een belangrijke cross-selling functie hebben. Klanten in jouw automatenshop kunnen bijvoorbeeld losse producten aanschaffen en erbij een kop koffie kopen.

Wil ik nieuwe automaten of refurbished automaten?

Naast de inhoud van de automaat, is het belangrijk wat het budget voor de automaat (of automaten) is. Voorheen was het aanschaffen van een vending machine altijd een diepte-investering. Hier hebben wij verandering in gebracht, door automaten ook gereviseerd aan te bieden. Deze automaten zijn in de regel aanzienlijk voordeliger dan een gloednieuwe automaat, de startinvestering ligt dus een stuk lager. Gereviseerd (of refurbished) is iets anders dan gewoonweg  'tweedehands', hoe dat precies zit, lees je hier

De levensduur van een refurbished automaat is doorgaans wel wat korter en de automaten bevatten doorgaans minder uitgebreide opties ten opzicht van de nieuwe varianten. Ook is de duur van de garantie van gereviseerde automaten korter (drie maanden volledige garantie) dan nieuwe automaten (twee jaar garantie op onderdelen). Dit betekent niet dat de kwaliteit van refurbished automaten laag is. Deze gaan in veel gevallen ook tien jaar mee. Het gaat hier dus om een stuk extra zekerheid wat er bij een nieuwe automaat meer is, dan bij een refurbished variant.

Wil ik de automaten binnen of buiten opstellen?

Om te weten welke automaat het meest geschikt is, is het ook belangrijk om te weten of de automaten binnen of buiten komen te staan. Outdoor automaten zijn waterdicht en kunnen tegen slechte weersomstandigheden of grote temperatuurverschillen. Indoorautomaten zijn niet waterdicht, maar functioneren uitstekend als ze binnen staan. Doorgaans zijn de indoor automaten ook voordeliger dan de outdoor automaten. Dit komt doordat op outdoor automaten meer opties toegevoegd zijn om ze geschikt te maken voor outdoor gebruik. Sommige van onze klanten kiezen ervoor om een indoorautomaat in een speciale ombouw te plaatsen (zoals de foto hiernaast laat zien). Het aanbod bij DGA Vending in outdoor automaten zijn vooral nieuwe automaten.

indoor automaat in huisje

Hoeveel vending machines heb ik nodig?

Hoeveel automaten je wilt aanschaffen kan verschillen in het korte termijn plan (je koopt één automaat en wilt daar geld mee verdienen) en een lange termijn plan (je koopt over een langere periode meer automaten om jouw producten op meer plaatsen aan te bieden).

Eén automaat versus meerdere automaten op verschillende locaties

Heb je al een idee voor een lange termijn plan, maar wil je hier nog even over overleggen? Dan is het goed om deze gedachten alvast met ons te delen, we adviseren je graag over de te nemen stappen hierbij. In de loop der tijd heeft DGA Vending al met veel grote ‘operators’ samen gewerkt. Hierdoor hebben we al veel dos en don’ts geleerd met betrekking tot vending machine operating. Deze vertellen we je graag persoonlijk. Je kunt uiteraard ook eens langskomen om de automaten zelf te bekijken bij ons op locatie. Hiervoor is het mogelijk om een afspraak in te plannen.

Automatenshops

Naast één automaat op één plek en meerdere automaten op verschillende plekken, is het mogelijk om een automatenshop te starten: meerdere automaten op één plek. Zo kun je een breed assortiment aan producten aanbieden, zonder daar personeel voor in te hoeven zetten. Hiermee kun je dus eventuele personeelsproblemen voor zijn. Het is dus mogelijk om Vendo automaten aan elkaar te koppelen. Op deze manier zijn is bij twee automaten maar één set betaalsystemen (en eventuele ID-controle) nodig. Door voor deze hoofd-koppel combinatie (gekoppelde automaten) te kiezen, bespaar je als snel €2300,- ten opzichte van de aanschaf van twee normale automaten. DGA Vending biedt sinds kort ook pakketten aan voor automatenshops. De Nederlandse en Belgische pakketten verschillen iets, doordat in Nederland een verbod op ID-controle op automaten geldt. De Nederlandse pakketten zijn hier te bekijken, de Belgische automatenshop pakketten vind je via deze link

Wil je een automatenshop starten? Dan is het raadzaam om je extra goed te laten adviseren bij de desbetreffende gemeente over de juridische benodigdheden, zoals vergunningen. Deze verschillen per gemeente namelijk.

Is er iets dat ik extra nodig heb om mijn automaat te beschermen?

Er zijn verschillende zaken die van belang zijn bij het aanschaffen van een automaat. Benodigdheden voor verzekeringen en garantie is daar een voorbeeld van.

Verplichte onderdelen voor verzekering van de automaat

Voorbeelden van onderdelen die nodig zijn om aanspraak te maken op garantie of verzekering bij een automaat kunnen bodembevestigingen of muurbevestigingen zijn. Vraag dit na bij de instantie die er bij jou in de gemeente over gaat om hier zeker over te zijn. Een automaat niet-verzekerd opstellen raden wij sterk af.

Zorg dat je een BTW-nummer hebt

Het hebben van een BTW-nummer is van groot belang bij de aankoop van een vending machine omdat dit nummer wordt gebruikt om belastingen te identificeren en te innen op transacties binnen de Europese Unie (EU), inclusief de verkoop van goederen en diensten. Bij de aankoop van een vending machine moet u de BTW betalen die van toepassing is op de transactie, en dit kan alleen worden gedaan als u een geldig BTW-nummer heeft. Als u geen BTW-nummer heeft, kunt u mogelijk geen vending machine kopen of kunt u problemen krijgen met de Belastingdienst. Het is dus belangrijk om een BTW-nummer te hebben om legaal en zonder problemen een vending machine te kunnen kopen.

Een automaat kopen in het buitenland

Als u als bedrijf een vending machine wilt kopen in Duitsland, dan moet u een BTW-nummer hebben. Dit is omdat Duitsland, net als de meeste EU-landen, een btw-tarief hanteert dat van toepassing is op de verkoop van goederen en diensten. Het BTW-tarief in Duitsland varieert tussen de 7% en 19%, afhankelijk van het soort product of dienst.

Wanneer u als bedrijf een vending machine koopt in Duitsland, moet u de btw betalen die van toepassing is op de verkoop. Het is belangrijk dat u het juiste BTW-tarief betaalt en dat u het juiste BTW-nummer vermeldt op de factuur die u ontvangt van de verkoper. Als u geen BTW-nummer heeft, kan de verkoper u mogelijk niet de juiste BTW in rekening brengen en kunt u later mogelijk problemen krijgen met de belastingdienst.

Het hebben van een BTW-nummer is ook belangrijk als u als bedrijf een vending machine wilt importeren vanuit een ander EU-land. In dit geval moet u ook de btw betalen die van toepassing is op de invoer van de machine. Het BTW-tarief dat u moet betalen, kan verschillen van het tarief dat geldt in het land waar u de machine koopt.

Garantie op verkoopautomaten

Voor de volledigheid geven we je graag nog even een overzicht van de garantieregeling bij DGA Vending:

  • Garantie bij een nieuwe automaat bedraagt twee jaar op onderdelen.
  • Op refurbished automaten gelden er drie maanden volledige garantie.

Wil je de automaat extra beschermen tegen inbraken? Dan is het installeren van een extra zekerheidsslot of beschermingsruit raadzaam. Lees hier meer over deze extra onderdelen.

DGA Vending Servicecontracten

We bieden in heel Nederland onze servicecontracten aan. In België en Duitsland geldt dat we binnen 2 uur reistijd van onze werkplaats bieden we ook servicecontracten aanbieden. Hier kun je voor een bepaald bedrag de automaat voorzien van een jaarlijkse onderhoudsbeurt, verhoogde prioriteit bij storingen en meer. Ben je er niet zeker van of jouw standplaats binnen ons verzorgingsgebied valt? Vraag dit alsjeblieft dan aan ons na om eventuele misverstanden te voorkomen.

Geïnteresseerd in een automaat of advies nodig? 

Ben je geïnteresseerd in een automatenshop of verkoopautomaat, maar heb je nog wat advies nodig? Neem dan contact met ons op. We geven je graag advies over welke automaat het beste bij jouw verkoopwens past. Wil je liever de automaten zelf bekijken? Dit kan bij ons in onze Experience Center! Maak hier een afspraak voor een bezichtiging bij ons op locatie. 

Boek een bezichtiging  
showroom automatenshop

Gerelateerde Automaten